Optimaliseer de landingspagina van je website in 10 stappen

Bij het bezoeken van een website kom je als eerste terecht op – je voelt hem al aankomen – de landingspagina. Deze pagina is ontzettend belangrijk, want hier geef je de eerste indruk die je als bedrijf afgeeft. Een goed functionerende, overtuigende landingspagina biedt dus kansen om klanten aan je te binden. In dit blog leggen we je uit hoe je in 10 stappen de beste landingspagina voor jou bedrijf in elkaar zet.

1. Doel bepalen

De landingspagina geeft de eerste indruk van je bedrijf. Om klanten aan je business te binden, is het essentieel om voor jezelf te bepalen: wat voor klantbinding wil ik bereiken? Dit kan gaan over harde verkoop, maar je kunt ook als doel hebben om je brand awareness te vergroten of om contactgegevens te verzamelen, zodat je leads verzamelt die je later actief kunt benaderen. Wanneer je je doel hebt bepaald, kun je je landingspagina daarop inrichten.

2. Lay-out uitschetsen

Iedere landingspagina, ongeacht het doel, bestaat uit een headline/titel, een korte beschrijving van wat je aanbiedt, passende visuals, een lead-capture form waar potentiële klanten hun contactgegevens kunnen achterlaten, en een pakkende call-to-action. Zorg ervoor dat je deze vijf elementen altijd op je landingspagina hebt. Hoe deze er vervolgens uitzien, hangt af van je doel.

3. Headline & beschrijving: to the point

Bij het opstellen van de tekst voor je headline en beschrijving, is het belangrijk dat je to the point bent in je taal en het beknopt houdt. Gemiddeld hebben mensen een zeer korte aandachtsspanne en bepalen ze binnen een paar seconden of ze zich aangesproken voelen. Simpele, duidelijke taal is daarom essentieel: de kans is zo veel groter dat een potentiële klant zich gelijk aangesproken voelt door jouw bedrijf. Geef vervolgens later op de pagina een uitgebreidere toelichting over je product of dienst.

4. Positionering van informatie

Aansluitend bij het vorige punt: sta stil bij de positionering van je informatie. Zorg ervoor dat die pakkende titel, beschrijving en call-to-action meteen bovenaan de pagina staat. Dit is namelijk het eerste wat je ziet als je jouw landingspagina opent en je wil daarmee al meteen een duidelijk beeld geven. Vervolgens kun je uitgebreidere informatie wat meer onderaan de pagina kwijt. Met een goede headline en call-to-action worden potentiële klanten geprikkeld om meer te willen weten en scrollen ze daar vanzelf naartoe.

5. De juiste visuals

Zoals we al eerder zeiden: mensen hebben een korte aandachtsspanne. Niet alleen zijn je headline en beschrijving hierbij belangrijk; visuals die passen bij de boodschap van je bedrijf en bij de sfeer van je merk, kunnen dit naar een hoger niveau tillen. Beeld laat namelijk nog sneller een indruk achter dan tekst, dus gebruik dit in je voordeel! Positioneer tenminste één visual bovenaan de pagina en zorg er altijd voor dat ze op alle soorten apparaten goed zichtbaar zijn.

6. Meerdere landingspagina’s

Misschien maak jij met je business gebruik van meerdere soorten (online) marketingstrategieën met verschillende doelgroepen. Het kan dan tactisch zijn om meerdere landingspagina’s op te zetten voor die verschillende doelgroepen en kanalen. Zo kun je de landingspagina helemaal aanpassen op wat die specifieke doelgroep aanspreekt: misschien wil je ze wel verschillende aanbiedingen doen. Ook kan dit je inzicht geven in waar je doelgroepen vandaan zijn gekomen. Zorg er wel altijd voor dat de landingspagina’s op het oog overeenkomen, want je wil herkenbaar blijven.

7. Afleidingen wegnemen

Eén van de meest gebruikte strategieën voor landingspagina’s is om afleidingen en uitwegen weg te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de navigatiebalk van je website niet meteen in beeld is en dat er geen externe links te zien zijn. Kortom: de volle focus op het doel dat je hebt bepaald.

8. Deal aanbieden

Je kunt je potentiële klanten aan je business binden door een unieke deal te bieden, afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Als jouw doel bijvoorbeeld is om leads te verzamelen, zou je een kortingscode kunnen bieden in ruil voor naam en e-mailadres, maar je kunt ook denken aan een gratis proefperiode wanneer je doel is om jouw product of dienst te verkopen. 

9. Pakkende call-to-action

Een pakkende call-to-action op je landingspagina is eigenlijk het allerbelangrijkste element. Dit is de tekst rondom de knop waarvan je wil dat potentiële klanten erop klikken om jouw doel te bereiken. Gebruik hierbij woorden die jouw doelgroep aanspreken en probeer daarbij een bepaalde urgentie te creëren. Met deze tekst overtuig je bezoekers van de website dat ze gebruik móeten maken van jouw aanbod. Gebruik voor een call-to-action duidelijke, relatief grote letters, en denk ook na over de positionering en zelfs kleur van de actieknop.

10. Controle: A/B-test

Met A/B-testing kun je controleren welke elementen op jouw website het goed doen en waar eventuele hiaten zitten. Deze kun je vervolgens aanpassen om je website te blijven optimaliseren. Pas wel steeds één element aan per keer, om zo een goed beeld te krijgen van wat het verschil maakt. Ook kun je je richten op SEO, of Search Engine Optimization. Hierbij zorg je ervoor dat je website wordt opgepikt door de zoekmachines.

Denk je aan het verbeteren van jouw website en zou je eens vrijblijvend willen sparren over wat wij daarin voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Stuur ons een appje of plan een online bakkie in.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan