E-mail is een hele goede manier om jouw product of dienst te verkopen en klanten aan je te binden. Maar om dit allemaal handmatig te doen is enorm arbeidsintensief, en ook nog eens ontzettend zonde van je tijd die jij veel productiever kunt besteden. Het gebruiken van salesfunnels is hiervoor de ultieme oplossing. Hiermee automatiseer je het e-mailproces, terwijl dit ook nog eens gepersonaliseerd wordt voor de specifieke klant, op basis van verzamelde data.
Je hebt vast weleens een mail gekregen waarin je een aanbieding kreeg die perfect was afgestemd op jouw interesses en eerdere aankopen, of een mail waarin je werd herinnerd dat er nog iets in je winkelmandje stond. Dit soort automatische mails zijn onderdeel van een salesfunnel.
In dit blog lees je hoe je zelf een salesfunnel kunt bouwen met behulp van Mailblue (ActiveCampaign).
Een salesfunnel bouwen in 4 fases
Een overzichtelijke en begrijpelijke salesfunnel bestaat eigenlijk uit 4 fases. Het doel van je salesfunnel is om de klant van de eerste fase (bewustwording van je merk) naar de verkoopfase te krijgen.
1. Bewustwording
Deze fase begint met leadgeneratie: het wekken van interesse voor jouw bedrijf bij potentiële klanten. Je wil hierbij dat de potentiële klant zich aanmeldt voor jouw mailinglijst. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een blogpost te maken of een e-book te publiceren waardoor je deze mensen enthousiasmeert en overhaalt om hun e-mailadres te geven. Zo ontstaat er uiteindelijk een lijst met e-mailadressen van mensen die jouw potentiële klanten zijn.
Vervolgens gebruik je segmentatie om te bepalen naar welke verschillende groepen er binnen jouw mailinglijst bestaan. Dit doe je om de salesfunnel uiteindelijk te personaliseren naar hun interesses en behoeften. Dit zorgt uiteindelijk voor verhoogde interactie en meer succes. Een simpele manier om dit te doen is door ze een korte enquête te laten invullen waarin ze aangeven waar hun interesses en behoeftes liggen. Vervolgens slaat Mailblue deze informatie op, gekoppeld aan de individuele gebruiker.
Je hebt nu de e-mailadressen van potentiële klanten beschikbaar in Mailblue én je weet waar hun voorkeuren liggen. Vervolgens kun je een relatie met deze potentiële klanten op gaan bouwen doormiddel van geautomatiseerde e-mails.
2. Relatie opbouwen
Het is nu zaak om een zogenaamde Relationship Building Sequence (RBS) op te zetten om een relatie op te bouwen met je lezer. Ook dit kun je doen via Mailblue. Een goede RBS helpt je om vertrouwen op te bouwen, je bedrijf neer te zetten als expert en je lezer simpelweg te overtuigen dat ze jouw product of dienst nodig hebben en dus moeten gaan aanschaffen.
Het automatiseren van je RBS kan door een de lezer een reeks van 4-7 e-mails te sturen. Deze e-mails dienen er puur voor om je potentiële klant voor te bereiden op het kopen van jouw product.
Er zijn verschillende manieren waarop je de lezer aan je kunt verbinden doormiddel van e-mails. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de lezer een korte reactie met een bepaald kernwoord geeft op de eerste e-mail, in ruil voor een korting of bonus. Zo creëer je engagement en heeft de lezer het gevoel dat hij/zij een relatie opbouwt met jouw bedrijf. Een andere manier is om je lezer zelf te laten bepalen hoe vaak hij/zij e-mails ontvangt. Hierdoor voorkom je dat mensen zich afmelden van je mailinglijst omdat ze te veel e-mails ontvangen, en bepalen ze hun eigen tempo. Zo zijn er allerlei creatieve manieren om de relatie met jouw potentiële klant te versterken (en dat allemaal automatisch!).
Denk eraan dat deze fase van mailing nog niet per se bedoeld is om je potentiële klant te laten overgaan tot verkoop (hoewel het natuurlijk mooi meegenomen is). Het belangrijkste doel is om de klant ervan te overtuigen dat ze jouw product of dienst nodig hebben. Je kunt er wel voor kiezen om aan het eind van elke mail in deze RBS-fase een linkje plaatst naar de verkooppagina. Zo wordt verkoop toch toegankelijk, mocht de klant dit al willen.
3. Verkoop
Nadat je de lezer ervan hebt overtuigd dat ze jouw product of dienst willen kopen, komt het neer op de daadwerkelijke verkoop. Er zijn verschillende manieren om je potentiële klant naar de verkoop toe te leiden. Voorbeelden hiervan zijn:
- een simpele verkooppagina op basis van tekst
- een zogenaamde video sales letter (VSL): dit is een video waarin je je product ‘verkoopt’ aan de klant, dit geeft een persoonlijk gevoel
- hybride verkoopopties: je kunt ook kiezen voor een verkoopplek waar zowel tekst als video beschikbaar zijn, zodat de lezer zelf kan kiezen wat hij/zij fijner vindt
- een live webinar: dit format faciliteert interactie met je publiek, waarin je gelijk vragen kunt beantwoorden en eventuele twijfels weg kunt nemen
- een verkooptelefoontje: als het gaat om een dienst die bijvoorbeeld meer is gericht op advies, dan kan een een-op-een telefoongesprek the way to go zijn
- een proefperiode: een goedkope of gratis proefperiode is een goede manier voor de klant om te kijken of hij/zij de dienst (of product) fijn vindt
Hoe zorg je er nou voor dat je lezers daadwerkelijk in bovenstaande situaties terechtkomen? Dit kan door ze hier via je salesfunnel over te informeren. Link bijvoorbeeld naar je webinar of je verkooppagina, of promoot een aanbieding voor een proefperiode. Als jouw RBS-fase en verkoopstrategie goed in elkaar zitten, is dit het moment dat de verkoop plaatsvindt!
4. Upselling
Oké, het is gelukt om een nieuwe klant binnen te halen doormiddel van je salesfunnel. Te gek! Om je omzet te verhogen is het nu essentieel dat je andere producten en/of diensten verkoopt aan je bestaande klantbestand. Dit noem je upselling.
Door je salesfunnel heb je ervoor gezorgd dat je klanten een relatie met jouw bedrijf hebben opgebouwd. Ze voelen zich verbonden met jouw merk en dienst of product. Nu is het belangrijk om deze connectie te behouden en je andere (premium of gerelateerde) producten aan hen te promoten.
Dit kan doormiddel van (een nieuwe reeks) e-mails die je instelt via Mailblue, maar je kunt ook kiezen voor een telefonisch gesprek, of advertenties via social media.
Hulp nodig met het praktische gedeelte, of wil je gewoon eens sparren over hoe jij jouw salesfunnels kunt optimaliseren? Wij helpen je graag!
Auteur: Marlijne van Tour