Een online community opzetten in 7 stappen

Het opzetten van een online community heeft ontzettend veel voordelen. Zo maak je van je volgers of klanten een geëngageerde groep die ervoor zorgt dat er interactie plaatsvindt rondom je website, dienst of product. Hierdoor ontstaat er een bestand van trouwe, terugkerende klanten en dit heeft uiteindelijk een positief effect op je omzet.

In dit blog lees je wat een online community precies is en wat de voordelen ervan zijn. Vervolgens leggen we je in 7 stappen uit hoe je een online community opzet, waardoor je een betrokken gemeenschap creëert rondom jouw bedrijf en merk.

Wat is een online community?

Een online community moet je zien als een groep individuele mensen met een gedeelde interesse, mening of doel, die met elkaar verbonden zijn op een virtueel platform. Dit kan een kleine privégroep zijn op Facebook waarin mensen bepaalde ervaringen of lessen met elkaar delen, maar het kan ook een groot open forum zijn waarin van alles wordt besproken en mensen elkaar vragen stellen en helpen.

Waarom een online community opzetten?

Online communities zijn de perfecte manier om connecties met en tussen jouw netwerk, volgers of klanten te faciliteren. Ze geven jouw community de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen, te discussiëren over relevante onderwerpen, vragen aan elkaar te stellen en van elkaar te leren. Ook is het de ultieme gelegenheid om elkaar te inspireren en vooral ook voor interactie met jou en jouw business.

Het opzetten van een online community als onderdeel van je bedrijf heeft dus veel voordelen. Zo is uit onderzoek gebleven dat een online community zorgt voor een verhoging van je omzet. Daarnaast krijg jij direct feedback van je publiek en heb je de optie om hen te leren kennen, waardoor je goed kan inspelen op je doelgroep en de markt waarin je opereert. Tot slot kunnen trouwe leden van je community fungeren als een soort ambassadeurs van jouw merk, die jou daarmee helpen meer mensen naar je community en bedrijf te trekken.

Welke soorten online communities zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten online communities, met elk een ander doel. Wat voor soort community jij opzet, is afhankelijk van de missie van jouw bedrijf. Kies voor een soort community dat goed aansluit bij jouw merk en business, en daarmee daadwerkelijk als versterking kan dienen.

Vier hoofdcategorieën van online communities zijn:

  1. Community op basis van interesse: deze groep heeft een gedeelde interesse, welke het hoofdonderwerp van de community is
  2. Community op basis van actie: denk hierbij aan activistische groepen die samen strijden voor eenzelfde doel
  3. Community op basis van plek: dit zijn groepen mensen die in hetzelfde geografische gebied opereren (je kent vast wel de lokale weggeefhoek-Facebookgroepen)
  4. Community op basis van beroep: een groep mensen die hetzelfde beroep uitoefent en elkaar doormiddel van de community helpt, op de hoogte stelt van ontwikkelingen en ervaringen met elkaar deelt

Voor ondernemers zijn er nog twee categorieën te onderscheiden:

  1. Learning communities: groepen waarbij een cursus of lidmaatschap van een bepaald leerprogramma centraal staat. Zo’n groep zorgt ervoor dat de ‘leerlingen’ elkaar kunnen helpen en direct vragen aan jou als ondernemer kunnen stellen. Daarnaast zorgt het voor een hogere motivatie onder je klanten en geeft het jou de mogelijkheid directe feedback op je cursus te ontvangen.
  2. Brand communities: hierbij faciliteert de community dat trouwe klanten de mogelijkheid hebben om zichzelf echt te verbinden aan een bepaald merk. Deze relatie gaat verder dan een simpele transactionele verhouding, het geeft klanten de mogelijkheid om zich op een dieper niveau aan jouw merk te koppelen. Het zijn eigenlijk de grootste ‘fans’ van jouw merk. Deze mensen kunnen jou feedback geven, fungeren als ambassadeurs en de loyaliteit aan jouw merk vergroten.

Jouw online community opzetten in 7 stappen

1. Bepaal de de missie en doelen van jouw community

Zoals je hierboven las, kan een community veel verschillende vormen hebben. Bepaal welke vorm het best aansluit bij jouw business en hoe jij je community wil gaan gebruiken. Het is hierbij handig om voor jezelf concreet te hebben welke doelen jij voor jouw community hebt, zodat je deze opzet met een duidelijk doel voor ogen.

Bied jouw bedrijf een online cursus aan? Dan is het logisch om je te richten op het opzetten van een learning community.

2. Zet de regels en richtlijnen voor jouw community op

Het is belangrijk om voor jouw community regels en richtlijnen te bedenken waar leden zich aan dienen te houden. Hierdoor houd jij je community een veilige plek voor iedereen. Facebook heeft alvast wat tips onder elkaar gezet. Zorg dat je jouw regels en richtlijnen duidelijk maakt aan je leden.

Het kan slim zijn om een paar leden te vragen als moderator op te treden in jouw groep. Een moderator is eigenlijk een lid dat de andere leden controleert op het navolgen van jouw richtlijnen.

3. Selecteer het platform waarop je jouw community wil opzetten

De meeste mensen denken bij een online community meteen aan sociale media als Facebook en LinkedIn. Dit kan een tactische keuze zijn, omdat deze platforms toegankelijk en gratis te gebruiken zijn. Denk er wel aan dat je in dit geval afhankelijk bent van een externe site waarop jouw community opereert. Dit betekent dus dat je geen eigenaar bent van het platform. Ook is er op websites als Facebook veel afleiding van bijvoorbeeld advertenties, waar jij geen invloed op hebt.

Je kunt ook kiezen om een community op te zetten op een eigen website. Dit kan al zo simpel zijn als het opzetten van een forum-functie op je bestaande website, of reacties op blogs toe te staan. Je bent hierbij zelf volledig in controle over deze content en de site. Je hebt hierbij ook de optie om een financiële bijdrage te vragen van leden voordat ze toegang hebben tot de community. Het nadeel kan zijn dat het voor leden minder gebruiksvriendelijk is, omdat ze (nog) niet gewend zijn aan de lay-out van jouw site. Ook kan het lastiger zijn om je community te promoten.

4. Bepaal welke stakeholders er zijn in jouw community

Als je net begint met je online community en je zzp’er bent, ben jij vaak de enige stakeholder. Maar als je een iets groter bedrijf hebt en je een team hebt, kan het zo zijn dat er meerdere mensen met je online community te maken hebben. Ook eventuele moderators onder je leden zijn stakeholders in je community.

Breng in kaart wie welke taken op zich neemt en maak hierover duidelijke afspraken. Wie neemt bijvoorbeeld het beantwoorden van vragen op zich? Wie richt zich meer op de promotie? Dit zijn vragen waar je voor jezelf een duidelijk antwoord op wil hebben.

5. Zet je community op

Als je alle randvoorwaarden voor jezelf concreet hebt gemaakt, is het tijd om je community daadwerkelijk op te gaan zetten. Hiervoor zijn een aantal praktische zaken belangrijk:

  • Het customizen van je communitypagina. Denk hierbij aan een duidelijke beschrijving van je community, een duidelijke plek voor de regels en richtlijnen en het design van je groep, zoals welke foto’s je gebruikt. Ook is het slim om duidelijk te linken naar je bedrijfspagina (in het geval van Facebook).
  • Zorgen voor structuur op het platform. Je kunt de berichten in je groep overzichtelijk maken door bijvoorbeeld tags te gebruiken (Facebook), of categorieën in te delen op een forum.
  • Het proces van lid worden controleren. Doe alsof je een nieuw lid bent en kijk hoe je het proces van lid worden ervaart. Loopt alles soepel en duidelijk? Waar zitten nog verbeterpunten?
  • Welkomstberichten en onboarding-content maken voor nieuwe leden. Hierdoor voelen nieuwe leden zich welkom en weten ze gelijk waar ze aan toe zijn in jouw community.
6. Zorg voor interactie en engagement in je community

Als je community eenmaal is opgezet en loopt, is het natuurlijk belangrijk dat de community actief blijft. Je zorgt voor interactie door als communityleider dingen te plaatsen. Je kunt denken aan bijvoorbeeld themaweken, waarin je een week lang focust op een specifiek thema. Stel vragen, deel ervaringen en vraag je leden ook hun eigen ervaringen te delen. Ook werkt het vaak goed om exclusieve content te delen die alleen voor de communityleden beschikbaar is. Dit kun je dan gelijk inzetten om nieuwe leden voor je groep te werven.

7. Laat je community groeien

Als je community eenmaal is opgezet en draait, dan is het zaak om je groep te promoten en te laten groeien. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door je klanten in een nieuwsbrief te laten weten dat de community bestaat (onboarding), een link aan je website toe te voegen of je community te promoten op sociale media. En nog slimmer: laat je leden het werk voor je doen. Vraag actieve leden om als ambassadeur op te treden en anderen uit te nodigen waarvan zij denken dat ze geïnteresseerd zouden zijn.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opzetten van je community, of wil je het graag uitbesteden? Wij helpen je graag! Ook als je gewoon wil sparren of wat advies nodig hebt, kun je bij ons terecht.

 

Auteur: Marlijne van Tour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan